Képgaléria

Hőszigetelési számok ablakok

Hőszigetelési számok ablakok

A hő átbocsátás mérőszámai:

Az ablak hő átbocsátásának mutatószáma az Uw hő átbocsátási együttható, mértékegysége a W/m2K (Watt per négyzetméter Kelvin), melyet a következő paraméterek befolyásolnak:

hő átbocsátás az üvegen át: Ug

hő átbocsátás a tokon át: Uf

az üvegkeret anyagának hosszfüggő hő veszteségi együtthatója:  Ψ

Az üveg hő átbocsátási együtthatója ( Ug érték) kizárólag az ablakkeretbe beépített üvegre vonatkozik. Magyarul egy keret nélküli üvegtábla hő átbocsátási tényezője. Ez ablakként nyilvánvalóan nem használható, ezért a vásárlás szempontjából érdektelen információ.

Az ablakkeret hő átbocsátási együtthatója ( Uf érték) kizárólag az ablakkeretre vonatkozik. Magyarul egy üveg nélküli keret hő átbocsátási tényezője. Ablakként nyilvánvalóan ez sem használható, ezért a vásárlás szempontjából érdektelen információ.

A hosszfüggő hő veszteségi együttható (Ψ érték) önmagában szintén nem alkalmas az ablak hő veszteségének jellemzésére.

A fentiekből látható, hogy félrevezető az a gyártói tájékoztató, amikor valaki az üveg hő átbocsátási tényezőjét adja meg a műszaki leírásban és a valóságot elkenve U értékre hivatkozik. Mit ér ugyanis az olyan ablak, ahol bár jó szigetelő az ablaküveg, de nagyon rossz szigetelő az ablakkeret (pl. ezért nehéz jó hőszigetelésű alumínium ablakot gyártani).

 Természetesen fordítva is igaz ez. Mit sem érnek az olyan gyártói "öndícséretek", mint pl. a 7 kamrás műanyagprofil, ha nem jó hőszigetelésű az ablaküveg. Az ablakkereteknél egyébként sem a kamraszám a lényeg (bár általában a több kamra jobb szigetelést ad), hanem a keret hő átbocsátási tényezője Uf.

De vásárlóként legjobb, ha sem az üveg, sem a keret hő átbocsátási tényezőjére nem koncentrálunk, hanem csak a végeredményre, a komplett ablak hő átbocsátására, az Uw értékre. Ha a tájékoztatóban csak U érték szerepel, akkor minden esetben kérjük meg a kereskedőt, hogy pontosítsa, mit takar az. Az üveget, a keretet, vagy a komplett ablakot?

A szoláris nyereség

Ez egy új fogalom, amivel nem árt mielőbb megismerkednünk. Ugyanis, amíg a jó hőszigetelés előny télen és nyáron, addig, az hátrányt jelent a Nap jótékony hatásának kiszűrése révén a napos időszakokban.

Ezért az ablaküvegek jóságának megítélésekor egyre nagyobb jelentősége azok összenergia átbocsátó fokának (g érték), melynek révén különösen a hideg évszakokban használhatjuk ki optimálisan a gyenge napfényt is. Az ablaküveg magas G értéke lehetővé teszi a minél jobb hatásfokú passzív napenergia kinyerését.

Árajánlat

Kapcsolat

Elérhetőségeink

  • Telefon: 06-1-7-888-555
  • Mobil: 06/20-999-44-39
  • Fax: 06/1-7-852-355